WindEurope

Ny vingedirektør vil se innovation i produktionslinjerne

Industrialisering og mindre materialespild bliver omdrejningspunktet for innovation i LM Wind Power, lyder det fra Hanif Mashal, der for nyligt er tiltrådt som adm. direktør.

WindEurope

Hanif Mashal taler på den europæiske vindindustris største årlige træf i Bilbao. Foto: Greg De_Leeuw/WindEurope

Vindmølleindustrien har i mange år været drevet af at udvikle mere omkostningseffektive møller. Alle delene i vindmøller er derfor optimeret og designet til at levere den bedste performance.

Årsmøde for den grønne industri

Sæt kryds i kalenderen 11. april, hvor Green Power Denmark stiller skarpt på fremtidsudsigterne for vindindustrien i Danmark og Europa.

Mød blandt andre:

Sven Utermöhlen, CEO, RWE Offshore

Ingrid Reumert, SVP, Ørsted

Henrik Andersen, CEO, Vestas

Se programmet her

...

Vingeproducenternes innovationsindsatser har derfor i høj grad handlet om konkurrenceparametre som størrelse, pris og driftssikkerhed. Men hvis Europa skal fastholde sin konkurrenceevne i det globale kapløb om grønne teknologier, må vi i højere grad lægge innovationsindsatsen i hele vindmøllens økosystem, pointerer Hanif Mashal, adm. direktør i LM Wind Power på WindEurope-konferencen i Bilbao.

- Europa været førende på kerneområder, som har bidraget til, at vi har skaleret møllerne fra to til +10 megawatt. Men i takt med at vindmøllerne bliver større, er der også andre principper, vi bør give opmærksomhed. Det handler især om måden, vi producerer på og om kvalitet, siger han og fremhæver blandt andet tempo i produktionen og i installationen af vindmøller som særlige udviklingspunkter.

- Vi tror på, at det er et kritisk område for Europa at investere i innovation, hvis vi skal beskytte sektoren, siger han med henvisning til den øgede globale konkurrence fra fx kinesiske producenter.

Mindre materialeaffald

Vindmøllevingernes materiale har de senere år været et centralt tema for vingeproducenterne, som har gjort store fremskridt inden for genanvendelse og cirkularitet.

LM Wind Power, der har sit hovedkvarter i Kolding, er blandt andet en del af DecomBlades-konsortiet, som i en årrække har arbejdet på løsninger, der kan skabe grobund for en kommerciel industri til at aftage de såkaldte end-of-life vinger og dermed bidrage til at gøre en ende på deponi af vinger.

Men industrien er stadig ikke i mål, når det kommer til håndteringen af vingematerialer, påpeger den nytiltrådte vingedirektør.

Den største mængde affald kommer ikke fra de udtjente vinger. Det kommer faktisk fra produktionen.
...

- Vi har været meget fokuserede på at designe vinger, som kan genanvendes ved end-of-life. Men det er også vigtigt at bringe fakta på bordet. Den største mængde affald kommer ikke fra de udtjente vinger. Det kommer faktisk fra produktionen, siger han og fortsætter:

- I Europa er vi nødt til at blive mere proaktive i måden, hvorpå vi håndterer vores overskudsmaterialer i produktionen, siger han.

Ifølge Hanif Mashal har LM Wind Power i løbet af de seneste tre år reduceret sit materialespild fra 40 procent til et sted mellem 20 og 24 procent. Et tiltag som både vil fremme vingefabrikantens konkurrencedygtighed og nedbringe klimaaftrykket forbundet med produktionen.

- Det er ikke fremskridt, vi gør alene. Det er en indsats, vi laver i fællesskab med vores leverandører og vores kunder, påpeger han.

Adspurgt om udviklingen inden for kunstig intelligens, ser Hanif Mashal også AI som et af de værktøjer, der kan bidrage til at mindske spild. I et eksperiment fremhæver han, at automatisering af infusionssystemer ved hjælp af kunstig intelligens har nedbragt forbruget af resin – den lim, der holder vingekompositterne sammen - med 5-8 procent i løbet af kort tid.

Det er ifølge direktøren blot ét af mange eksempler på, at automatisering, inspektion og monitorering i større grad vil blive drevet af kunstig intelligens med henblik på at øge både produktivitet og bæredygtighed.

Samtidig understreger han, at et komplekst produktionsområde som vindmøllevinger langt fra kan klare sig uden menneskelige kompetencer.

INDUSTRY
11. april 2024 kl. 09.15 - 17.00
Clarion Hotel Copenhagen Airport

Join us for Green Power Denmark's annual meeting for industry members. Alongside influential green energy companies and business leaders, we will delve into the future of the green energy industry, exploring current trends among industry leaders, manufacturing companies and suppliers in Denmark.

Nyheder direkte i din indbakke?