FYNSK FARVEL TIL KUL

Kulstop giver mindre CO2-udslip: Milepæl for Fyn og hele Danmark

Den grønne omstilling får – i overført betydning – en ekstra spand kul ved, at Odense kvitter kulforbruget på Fjernvarme Fyns blok 7. Næste store skridt kan tages i 2029 med omfattende CO2-fangst og -lagring på et affaldsforbrændingsanlæg.

 Adm. direktør Louise Høst fra Fjernvarme Fyn viser finansminister Nicolai Wammen og borgmester Peter Rahbæk Juel den skorsten, der nu ikke længere skal bruges i forbindelse af afbrænding af kul.

Klimagevinst: Adm. direktør Louise Høst fra Fjernvarme Fyn viser finansminister Nicolai Wammen (S) og borgmester Peter Rahbæk Juel (S) den skorsten, der nu ikke længere skal bruges i forbindelse af afbrænding af kul. Foto: Jesper Tornbjerg.

Fjernvarmen i Odense og den danske elproduktion bliver nu en kende mere klimavenlig. Fjernvarme Fyn har netop – med hjælp af finansminister Nicolai Wammen (S) – tømt sin sidste kulmølle og stoppet det transportbånd, der kan tilføre blok 7 nye kul fra Sydafrika, Polen, Colombia eller andre producentlande.

– Til lykke til jer, hele Danmark og vores planet, siger Nicolai Wammen i en hyldest til Fjernvarme Fyns beslutning om at lukke og slukke for kullene.

Odense begyndte i 1953 med at fyre med brunkul på det, der i mange år hed Fynsværket. Værket blev opført med støtte fra USA; den såkaldte Marshall-hjælp til genopbygningen af Europa efter 2. verdenskrig.

Med Ruslands fuldskala-angreb på Ukraine i 2022 blev Europa kastet ud i en energikrise med meget høje priser på naturgas og efterfølgende også elektricitet. Energikrisen forsinkede lukningen af den kulfyrede blok i Odense med to år, men fra mandag er det endegyldigt slut med kullene på Fyn. De sidste sorte bunker på kajen under skyggen af en 235 meter høj skorsten bliver solgt og kørt bort.

– En milepæl, fastslår Nicolai Wammen efter en ceremoni, hvor han med et tryk på en rød knap tømte anlæggets sidste kul ned i ladet på en grøn lastvogn.

Fra kulmøller til gasbrændere

Finansministeren minder de fremmødte om, at det ’at give den en spand kul’ er et kendt begreb fra gamle dage…

– Men det gør man så ikke mere her… udover i overført betydning om den grønne omstilling. 150.000 tons CO2 forsvinder her og nu, påpeger Nicolai Wammen på baggrund af omstillingen af blok 7 fra kul til naturgas/biogas, når kulbånd og kulmøller er erstattet af gasrør og gasbrændere.

Fremover vil anlægget ifølge adm. direktør Louise Høst fra Fjernvarme Fyn kun blive brugt på årets allerkoldeste dage, hvor varmebehovet er størst, eller hvis selskabet bliver pålagt at starte anlægget op af hensyn til forsyningssikkerheden i elnettet.

– Blok 7 bliver et spidslastanlæg, og i 2030 er det slut med fossile brændsler, oplyser Louise Høst også med tanke på, at biogas gradvist er ved at fortrænge naturgas i det danske gasnet.

36 kg kul i sekundet

Den fynske Blok 7 blev indviet i 1991, og da anlægget havde maksimalt tryk på kedler og turbiner i 1994 og 1996, brugte det 36 kg kul i sekundet – eller lidt over en million tons kul med tilhørende CO2-udledninger på ca. 2,3 mio. tons/år. ’Aflastning’ bl.a. i form af et halmfyret Blok 8 kom i 2009.

I 2017, året før Odense Kommune besluttede at udfase kullene, stod Fjernvarme Fyns kulanlæg for knap tre procent af Danmarks samlede CO2-udledning. Siden har Fjernvarme Fyn knoklet for at etablere en række anlæg, så borgere og virksomheder – herunder mange gartnerier – fortsat kan være trygge ved at få leveret fjernvarme.

Fremover vil affald, halm og flis (Bio Blok 2) hver stå for ca. en fjerdedel af varmeproduktionen, mens resten vil blive dækket af gas, varmepumper/overskudsvarme (bl.a. fra Meta/Facebook), elkedler, små decentrale enheder og fra eksterne leverandører. En del af varmeproduktionen er altså blevet elektrificeret, så Fjernvarme Fyn både køber og sælger elektricitet.

Investeringerne i nye anlæg – herunder Bio Blok 2 i 2023 – har betydet, at Fjernvarme Fyn, der ejes af Odense Kommune og Nordfyns Kommune, har reduceret den samlede udledning af ’sort’ CO2 fra ca. 900.000 tons i 2018 til ca. 400.000 tons i 2023. Med det nye gasanlæg vil den årlige udledning ligge i omegnen af 250.000 tons.

Odense vil være klimaneutral i 2030

Odense Kommune har en ambition om at være klimaneutral i 2030 og dermed bidrage yderligere til Danmarks mål om en reduktion i udledningen af drivhusgasser med 70 procent.

– Vi siger i dag farvel til en procent af Danmarks CO2-udledning. Næste skridt bliver fangst og lagring af CO2. Det er et ’must win battle’, som Fjernvarme Fyn har kastet sig ud i med ildhu, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

– Vi kan om alt går vel være klar i 2029, hvis rammebetingelserne falder på plads, supplerer Louise Høst med et kig på Nicolai Wammen, der som prominent medlem af regeringens grønne udvalg har mere end én finger med i det spil.

I den gode stemning efter det officielle kul-stop lover både den nuværende finansminister og den nuværende Odense-borgmester at møde op til indvielsen af CO2-fangstanlægget i 2029.

CO2-opsamling øget elforbruget

Fjernvarme Fyn er i fuld gang med at forberede en ansøgning om statslig støtte til at indfange 270-290.000 tons CO2 fra sit affaldsforbrændingsanlæg. Projekt- og supportchef Brian Knudsen fra Fjernvarme Fyn vurderer, at cirka 90 procent af CO2’en kan indfanges og efterfølgende lagres på land eller ude under Nordsøen.

Omtrent den ene halvdel af CO2’en vil være biogen, mens den anden halvdel er fossil og først og fremmest stammer fra plastic. Ved hjælp af målinger på røggassen kan teknikerne fastslå, hvad der er nyt og gammelt kulstof, hvilket har stor økonomisk betydning i forhold til CO2-kvoter og udstedelse af grønne certifikater.

I forhold til pengestrømme er sparede CO2-kvoter og salg af grønne certifikater til fjernvarme- og elkunder afgørende.

Fjernvarme Fyn skønner, at det vil koste 2-4 mia. kr. at bygget anlægget. Herudover ligger der en omkostning over 15 år på 6-8 mia. kr. til at drive anlægget og lagre CO2’en.

Vi skal bruge meget el til at drive anlægget, men vi kan genvinde spildvarmen via varmepumper og på den måde producere mere fjernvarme, forventer Brian Knudsen, der i forhold til valg af teknisk løsning bl.a. følger en aktuel opførelse af et fuldskalaanlæg på et affaldsforbrændingsanlæg i Oslo.

Hvis Fjernvarme Fyn skal nå at være klar til indvielse ved nytår 2029, skal byggeriet i Odense starte i begyndelsen af 2026.

Fjernvarme Fyns Blok 7 (th.)
Gennem hele sin levetid har Fjernvarme Fyns Blok 7 (th.) brugt 18.408.624 tons kul og udledt 42.022.746 tons CO2, hvilket svarer til Danmarks samlede udledning af drivhusgasser på et år. Foto: Jesper Tornbjerg.

Nyheder direkte i din indbakke?