Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Standardiseringsprojekter får nyt liv

Delprojektet ”Nye standarder for test og dokumentation af design” afsluttes efter 3 års intensivt standardiseringsarbejde, men to af projektgruppernes arbejde lever med en netop godkendte EUDP-ansøgning videre på ny.

To af projektgrupperne i delprojektet ’Nye standarder for test og dokumentation’ fik en tidlig julegave, da de begge kunne gå på juleferie med en godkendt ansøgning til det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP).  Delprojektet startede i sin tid som det ene af to ben på innovationsplatformen ”Nye standarder i vindindustrien” der blev etableret i samarbejde med, og med støtte fra, Industriens fond (IF).

Projektet ”Nye standarder for test of demonstration” blev efter samtale mellem Wind Denmark og vindsektorens ledende aktører opdelt i tre projektgrupper, der hver arbejdede med at undersøge besparelsesmuligheder inden for hhv. hydrauliske pitchsystem, supportstrukturer for tårne og havmøllefundamenter, samt specifikationer for miljøerne i en mølle, så som belysning og temperaturer.

Hydrauliske pitchcylindre

Projektgruppen, der i et par år har undersøgt mulighederne for at lave standardisering af hydrauliske pitch systemer, der finjusterer vingernes vinkel i forhold til vindhastigheden, samt agerer nødbremse under ekstreme vindforhold, har fået bevilliget lidt over 10 millioner kroner til at fortsætte og udvikle arbejdet. 

Projektpartnerne tæller AAU, Vestas Wind System, Siemens Gamesa Renewable Energy, Parker Hannifin Manufacturing Germany, Fritz Schur Energy, ExxonMobile Nordic, og Trelleborg Sealing Solutions.

Det arbejde, der nu ligger for, er at forlænge levetiden af pitchcylindrene ved at øge forståelsen for de faktorer, der har indflydelse på slitagen af cylindrene. Med Aalborg Universitet som projektleder er man i gruppen blevet enige om at lave fælles, standardiserede test setup for både Vestas og Siemens Gamesas pitch systemer. Her vil man bl.a. opsætte realistiske betingelser for driften af en vindmølle, og så køre en række forsøg under disse betingelser. På den måde kan man finde frem til det indbyrdes forhold, der er imellem slitagen og de forskellige driftsforhold.

Projektet afspejler også det fokus, som de danskbaserede møllefabrikanter har på at lave fælles standardiseringsaktiviteter med deres leverandører.

Fræsning af svejsevulster

Projektgruppen for tårne og havmøllefundamenter (monopæle) er den anden af projektgrupperne, der afsluttes med en godkendt EUDP-ansøgning. Lidt over 5 millioner kroner er der blevet bevilliget til udvikling, test og demonstration af en maskine, der automatisk kan fræse svejsevulsterne af vindmøllernes supportstrukturer. Tesen er, at fræsning af svejsevulster vil øge udmattelsesstyrken på supportstrukturerne, hvilket gør det muligt at lave tårnvæggene tyndere og dermed sparre penge på stål uden at gå på kompromis med tårnets strukturelle styrke.

Projektpartnerne tæller Siemens Gamesa Renewable Energy, Maxars, Vattenfall, Ørsted, COWI, Rambøll og DTU.

Standardiseringsprojekter og vindsektorens samarbejdsvillighed

Standardiseringsprojekterne har udover at søsætte to nye innovative projekter, der på hver sin måde vil arbejde videre med at forbedre vindsektorens konkurrenceevne, også tjent som et lysende eksempel på vindsektorens samarbejdsvillighed.

Projektet "Nye standarder i vindindustrien" blev afsluttet ved udgangen af 2018, og dermed er projektets arbejdsgrupper nu nedlagt. Fremadrettet vil innovationsprojekter faciliteres i regi det nyoprettede Energy Innovation Cluster.

Nyheder direkte i din indbakke?