Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

FIBERNET

Over 600.000 er nu på: Fuld fart på fibernettet

Fibernettet fortsætter sit indtog i Danmark. Antallet af borgere og virksomheder, som kobles på nettet, steg med yderligere 65.681 abonnementer fra 2017 til 2018, viser nye tal fra Energistyrelsen. Det svarer til cirka 180 nye tilslutninger til fibernet om dagen.

Udbredelsen af en digital infrastruktur i verdensklasse er i fuld gang i Danmark, og nye tal fra Energistyrelsen viser, at over 600.000 husstande og virksomheder i dag er koblet på fibernettet. Det er en ny milepæl, og der er tale om mere end en fordobling på blot 5 år.

Med de kommende års samlede massive milliardinvesteringer fra navnlig energiselskaberne forventes udbredelsen af fibernettet at blive intensiveret yderligere i årene fremover.

– Efterspørgslen efter fibernet er steget støt år for år, og i mere end et årti har vi som branche været i fuld gang med gravemaskinerne over det meste af landet og skabt en tiltrængt konkurrence. Set i bakspejlet er det tydeligt, at det var en visionær og modig beslutning, da energiselskaberne i sin tid begyndte at etablere næste generations digitale infrastruktur i form af fibernet. Der er tale om et arbejde, som strækker sig over flere årtier – akkurat som med elektrificering af Danmark. Var vi først gået i gang med udbredelsen af fibernet i dag, havde vi været håbløst bagefter i en stærkt digitaliseret verden, siger Lars Peter Christiansen, formand for Dansk Energis Fibernetudvalg og adm. direktør for Thy-Mors Energi.

Fra 2017 til 2018 er der sket en nettotilgang af nye fibernet-abonnementer på 65.681. Det svarer til cirka 180 nye tilslutninger til fibernet om dagen.
...

– Hvis Danmark skal være en digital vindernation, kræver det naturligvis et fundament bestående af en digital infrastruktur i verdensklasse, og arbejdet med at etablere den infrastruktur er i fuld gang. Danmark er – sammenlignet med mange andre lande – et rigtig godt sted at investere i fibernet, hvilket Energistyrelsens tal også bekræfter. Der er lave barrierer for udbredelse af fibernet, og den folkelige opbakning er stor, så det danske fibereventyr kommer til at fortsætte i mange år fremover, siger Thomas Woldiderich, branchechef for telepolitik i Dansk Energi.

De nye tal fra Energistyrelsen viser, at der er fuld fart på datatrafikken, der suser gennem den digitale infrastruktur i Danmark.

Datatrafikken på de kablede bredbåndsnetværk er steget med 12,2 procent på blot et halvt år, og den gennemsnitlige datatrafik på kablede bredbåndsabonnementer har nu passeret 200 gigabyte pr. måned for både download- og upload-trafik. Til sammenligning bruges der i gennemsnit 6,9 gigabyte pr. måned på et mobilt bredbåndsabonnement.

Fibernet har igennem flere år været den hurtigst voksende bredbåndsteknologi, og den udvikling vil uden tvivl fortsætte de kommende år.  Stigende brug af streaming og flere og flere digitale enheder i de danske hjem er blandt de tendenser, som driver udviklingen.
Foto: pata/Shutterstock

Når det gælder bredbåndshastighederne, er der også godt gang i udviklingen i Danmark. Den mest udbredte bredbåndshastighed på fibernettet ude i de danske husstande og virksomheder er i dag over 100 Mbit/s, når man downloader og uploader, mens den for kobbernettet er under 30 Mbit/s, når det gælder download, og under 10 Mbit/s når det gælder upload.

Energistyrelsens tal viser også, at TDC’s markedsandel på kablet bredbånd fortsat udgør over 50 procent, hvilket er en meget høj markedsandel i EU-sammenhæng. Ifølge EU-Kommissionen ligger gennemsnittet for de tidligere statsmonopolers markedsandel i EU28 på 40 procent. Den høje markedsandel for TDC i Danmark sammenlignet med andre EU-landes tilsvarende selskaber kan i høj grad tilskrives TDC’s ejerskab af både kobbernet og kabel-tv-net.

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?