Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Energiforsyningen skal beskyttes imod hackerangreb

Regeringen har netop præsenteret en sektorspecifik strategi til bekæmpelse af cyberangreb. Udspillet skal bidrage til at den øgede digitalisering ikke sker på kompromis af energisektorens stabilitet og sikkerhed.

Digitaliseringen af energisystemet er en af de vækstmuligheder, som vindsektoren virkelig har taget til sig i de senere år, og de færreste er efterhånden uenige i, at det er i den retning udviklingen går. Men i takt med at sektoren bevæger sig i en digital retning, øges også risikoen for cyberangreb. Center for Cybersikkerhed vurderer, at truslen for både cyberspionage og cyberkriminalitet i energisektoren er høj, og de bakkes op af John Kaiser, rådgiver i konsulentvirksomheden K2 Management, der til Energiwatch udtaler:

"Teoretisk kan en hvilken som helst god hacker logge sig ind på vindmølleprojekter og reelt stoppe dem. Og i takt med at andelen af grøn energi fra vindmøllerne stiger, bliver problemet blot større og større,"

Vindmøller er kritisk infrastruktur

I forbindelse med regeringens udspil udtalte Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V):

”I en stadig mere digital tid er det vigtigt, at vi er bevidste om truslerne mod os. Energisektorerne er en af hjørnestenene i vores moderne samfund, og det er vigtigt, at sektorerne har det bedst mulige værn mod cyberangreb.” 

Og vindsektoren er i årenes løb blevet en stadig mere vital del at den danske produktion af vedvarende energi. Der var i løbet af 2018 hele døgn, hvor vindenergi dækkede 100 pct. af elforbruget. Elforbruget blev i hele 2018 dækket 40,7 pct. af vindenergi, en dækning, der forventes at være steget til 80 pct, altså næsten en fordobling, i 2030. At være så kritisk en del af den kollektive infrastruktur forpligter naturligvis, både på regeringens og industriens side. Derfor er Wind Denmark også begejstrede for, at der nu kommer et øget fokus på cybersikkerhed.

”Vindsektoren hilser regeringens udspil velkommen. Følgerne af et angreb på det danske elnet ville være kritiske, og en oprustning af cybersikkerheden er derfor en forudsætning for en videre digitalisering af energisystemet,” udtaler Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark.

Du kan læse Energi-, Forsynings- og, Klimaministeriets Cyber- og informations-sikkerhedsstrategi for energisektoren her.

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?